زرشک

زرشک درختچه‌ای است دارای ساقه‌ای خاردار که ارتفاع آن تا ۴ متر نیز می‌رسد. چوب این درخت قهو‌های، قرمز و یا زردرنگ می‌باشد. برگهای آن بیضی شکل با دندانه‌های اره‌ای و گلهای آنخوشه‌ای و زردرنگ است

شاخه‌های زرشک تیغ زیادی دارد. میوه زرشک قرمز رنگ، گوشتی بیضوی شکل و دارای طعمی ترش است

میوه زرشک دارای حدود ۴ درصد مواد قندی، ۶۵ اسید مالیک و اسید تارتاریک و مقادیری صمغ می‌باشد.

زرشک گونه‌های مختلف دارد که مهم‌تر از همه آن‌ها دو نوع است که یکی بنام زرشک بی‌هسته و دیگری زرشک با هسته (دارای دو هسته) می‌باشد.

خواص داروئی

زرشک از نظر طب قدیم ایران سرد و خشک است.

۱) قابض است.

۲) تقویت کننده قلب و کبد است.

۳) بواسیر خونی را درمان می‌کند.

۴) خونریزی را برطرف می‌کند.

۵) برای برطرف کردن بیماری­های کبدی مفید است.

۶) صفرا بر است.

۷) دم کرده زرشک را برای برطرف کردن ناراحتی‌های دهان غرغره کنید.

خواص ریشه و پوست ساقه

۱) صفرا بر و مسهل است.

۲) کبد را پاک و تقویت می‌کند.

۳) اعمال دستگاه گوارش را منظم می‌کند.

۴) سو هاضمه را از بین می‌برد.

۵) بی‌اشتهایی را برطرف می‌کند.

۶) برای رفع یبوست مفید است.

۷) در درمان یرقان و زردی موثر است.

۸) نقرس و رماتیسم را برطرف می‌کند.

۹) خانم های که بین دو عادت ماهیانه خونریزی دارند باید برای برطرف کردن آن از ریشه و ساقه زرشک استفاده کنند.

۱۰) آنهای که مبتلا به ورم طحال هستند می‌توانند برای معالجه از این گیاه کمک بگیرند.

۱۱) واریس را درمان می‌کند.

۱۲) برای معالجه بواسیر نافع است.

۱۳) برای برطرف کردن سوزش ادرار مفید است.

۱۴) فشار خون را پائین می‌آورد.

۱۵) برای شستوش وی چشم می‌توانید از جوشانده ریشه و ساقه و زرشک استفاده کنید.

خواص برگ زرشک

۱-آب آوردگی بدن را برطرف می‌کند.

۲-اسهال‌های مزمن را درمان می‌کند.

۳-برگ زرشک داری مقدار زیادی ویتامین C می‌باشد بنابراین در درمان بیماری اسکوربوت اثر مفید دارد .

۴-جویدن برگ زرشک باعث محک شدن لثه و دندان می‌شود.

۵-در موقع آنژین و گلو درد، دم کرده برگ زرشک را غرغره کنید.

طرز استفاده:

جوشانده زرشک: مقدار ۲۰-۱۰ گرم پوست ریشه یا ساقه و یا میوه زرشک را در یک لیتر آب ریخته و آنرا بجوش بیاورید سپس آنرا از روی اجاق برداشته بگذارید برای مدت ۱۰ دقیقه بماند. این جوشانده را صاف کرده و با شکر یا عسل شیرین کنید. مقدار مصرف روزانه آن سه فنجان در فاصله بین غذاهاست.

تنطور زرشک: این تنطور را می‌توانید از فروشگاههای گیاهان دارویی و یا برخی از داروخانه‌ها خریدری کنید. مقدار مصرف آن ۲۰-۱۰ قطره سه بار در روز می‌باشد.

دم کرده زرشک: مقدار ۴۰ گرم زرشک را در یک لیتر آب جوش ریخته و بگذارید مدت ۱۰ دقیقه بماند سپس آنرا با شکر یا عسل مخلوط کنید. مقدار مصرف آن سه فنجان در روز و در فاصله بین غذاهاست.

 

مصرف مقدار زیاد زرشک و یا ساقه و برگ آن برای زنان حامله مناسب نیست زیرا رحم را تحریک می‌کند و ممکن است باعث سقط جنین شود.

/ 0 نظر / 13 بازدید