مزه مزه

آن‌كس لذت مي‌برد که غذا را زير زبان مزه‌مزه ‌کند

تره

تره به عنوان یکی از سبزهای پر طرفدار در آشپزی ایرانی محسوب می شود

بخصوص اینکه تره جز آن دسته از سبزیجاتی ایت که به صورت خام در سبزی خوردن و در سفره های ما ایرانی ها یافت می شود

به فارسی به طور کلی تره و در بعضی مناطق "گندنا" گویند نام­های محلی آن در کرمانشاه و در غرب ایران "کور" در گیلان شمال ایران "کوار" درکتب طب سنتی با نام­های عربی ان "کراث"، "کراث رومی"، "گندنا" و "کراث البقل" و "کراث المائده" امده است

تره گیاهی است دو ساله و پایا برگهای ان دراز باریک اغلب خمیده و افتاده به رنگ سبز تیره ، قسمت پایین ساقه سفید است که منتهی به یک پیاز کوچکی در داخل خاک می شود . و ارتفاع آن ۱۵ تا۱۰ سانتی متر است

تره شامل آب، پروتئین، هیدراتهای کربن، خاکیتر،کلسیم، فسفر، اهن، سدیم، پتاسیم، ویتامین، تیامین، رایبو فلاوین، نیاسین و ویتامین است.
خواص
تره سبزی خوردنی برگی است که خوردن آن منافع فراوانی دارد . ضد عفونی کننده روده­ها و مدراست و برای معالجه روماتیسم و بیماری­های کبدی مفید است. ضماد آن برای نرم کردن ورم­ها مفیداست

 طب سنتی
از نظر طبیعت طبق نظر حکمای طب سنتی خیلی گرم و به طور متوسط خشک است.

 خواص آن گرم کننده و بازکننده انسدادها و گرفتگی ها و لطیف کننده است.

 اگر برگ آن را با سرکه مخلو ط و در آن له کرده و به پیشانی بمالند خون ریزی از بینی را قطع می کند.

 خوردن تره پاک کننده قصبه ریه و باز کننده گرفتگی­های کبد و مقوی هاضمه و کمر و ملین است .
ترشح ادرار و حیض را زیاد می کند بعنی مدر است و قاعده آور

 اگر با طعام و بعد از طعام خورده شود کمک به هضم غذا کرده مانع ترش شدن غذا می شود

 مزاج را لینت می دهد و نیروی جنسی را تقویت می کند.

 خوردن آب تره به قدر ۱۵گرم خون بواسیر را قطع می کند

اگر با عسل خورده شود محرک نیروی جنسی است.

 برای بیماری های سرد و ترسینه و ورم­های ریه و نرم کردن آنها مفید است و با آب جوشانده جو و یا پخته تره با جو برای درد سر، سینه، تنگی نفس مفید است

 پرورده تره در سرکه باز کننده گرفتگی کبد و طحال

 خوردن برگ پخته آن برای بواسیر مفید است.

 شیاف برگ کوبیده آن به تنهایی یا با داروهای مناسب برای خشک کردن رطوبتهای رحم نافع است.

مالیدن پخته آن برای بواسیر و قطره آن که با روغن گل و سرکه مخلوط شده بادش در گوش برای کاهش درد گوش مفید است

اگر تره را با کندر و سرکه مالیده و در بینی بریزند برای بند آمدن خون ریزی از بینی نافع است.

ضماد تره برای گزیدن افعی و خوردن آن با آب عسل نیز برای خنثی کردن سموم جانوران نافع است .
ضماد تره با سماق برای مخملک و زگیل و با نمک برای التیام زخمهای بد مفید است.

 تره از پیاز دیرهضمتر و نفاختر است و خون را می سوزاند و بینایی چشم را کاهش می دهد و لثه را خراب می کند و برای گرم مزاجان مضر است از این نظر باید با گشنیز و کاسنی تازه خورد.

تخم تره گرم و خشک است.

 خوردن ۱۰ گرم از تخم تره با ۱۰ گرم تخم مورد برای رفع امراض سرد نافع است.

 خون ریزی از سینه و به طور کلی خون ریزی از هر عضوی را فطع می کند.

باز کننده گرفتگی­های بلغمی مجاری کبد و محرک اشتها و شکم روش را بند می آورد و گازهای روده ها را تحلیل می برد .
ضماد عصاره تخم تره برای گزیدگی افعی و رفع لکه های پوست نافع است.

 تخم تره مضر ریه و کلیه و مثانه است از این نظر باید با عسل خورد .

 

   + معصومه ; ۱۱:۱۳ ‎ق.ظ ; ۱۳۸٩/٩/٦
comment نظرات ()