مزه مزه

آن‌كس لذت مي‌برد که غذا را زير زبان مزه‌مزه ‌کند

باقلا

باقلا گیاهی است علفی و یکساله که ارتفاع آن تا ۸۰ سانتی‌متر می‌رسد. برگهای آن متناوب و مرکب است که دارای برگچه‌هایی بشکل تخم مرغ می‌باشد. گلهای باقلا درشت و سفید که دارای لکه‌های سیاه و یا بنفش است. میوه آنکه‌‌ همان باقلا است دارای غلافی پوشیده از کرک بطول تقریبا ۱۲ سانتی‌متر است. در هر غلاف تعدادی دانه قرار دارد . گل و شاخه گلدار، میوه و تخم باقلا مصارف طبی دارند.

باقلا موادی چون نشاسته، کلسیم، فسفر، آهن، سدیم، پتاسیم، ویتامین آ، ب ۱، 2، 3، ث و ارسنیک دارد .

ضمنا باقلا دارای ماده‌ای بنام فیتین Phytine می‌باشد که بسیار مغذی است و تقویت کننده بدن است. این ماده کلسیم بدن را تامین می‌کند باقلا غذای خوبی است برای دوران نقاهت است.

 

خواص داروئی

باقلا از نظر طب قدیم ایران سرد و ‌تر است و گل آن گرم می‌باشد

۱) دم کرده گل باقلا ضد تشنج و ادرار آور است.

۲) دم کرده گل باقلا سنگ کلیه را دفع می‌کند و برای قولنج‌های کلیوی مفید است.

۳) جوشانده باقلا برای ورم مثانه مفید است.

۴) جوشانده باقلا اثر خوبی در رفع رماتیسم دارد .

۵) از جوشانده باقلا برای درمان نقرس استفاده کنید.

۷) باقلا را اگر با آب سرکه و آب بپزید و با پوست بخورید اسهال مزمن را درمان می‌کند.

۸) برای رفع گرفتگی صدا در باقلا را با روغن بادام و قند مخلوط کنید و بخورید.

۹) برای رفع کوفتگی و روم پستان، در باقلا را با آب جو مخلوط کرده و با سرکه و نعناع بپزید و ضمادی را که بدست می‌آید روی ورم و کوفتگی قرار دهید.

۱۰) ضماد در باقلا را با شنبلیله و عسل برای نرم کردن دمل و ورم بناگوش و زیر چشم مفید است.

۱۱) جوشانده باقلا شکم روش­های مزمن را برطرف می‌کند.

۱۲) ضماد باقلا جوش و کورک را می‌رساند و چرک را خارج می‌کند.

۱۳) برای درمان تکرر ادرار از جوشانده ریشه باقلا استفاده کنید.

۱۴) جوشانده سر شاخه‌های باقلا مستی مشروبات الکلی را برطرف می‌کند.

۱۵) برای رفع التهاب و درد نوک انگشتان و ناخن باید یک مشت برگ باقلا را با نیم لیتر آب جوشانید و بگذارید کمی سرد شود و انگشتان خود را بمدت دو ساعت در آن قرار دهید تا برطرف شود.

۱۶) نان خوشمزه بمقدار ۲ درصد در باقلا بآن اضافه کنید.  

 

باقلا در بعضی از اشخاص تولید نفخ و سنگینی سر و معده می‌کند برای جلوگیری از این عوارض باید ابتدا باقلا را پوست کنده و بجوشانید و آب آنرا دور بریزید. سپس‌ به ان مقداری آب اضافه کرده و بعد از پختن با روغن بادام و ادویه گرم مانند دارچین و فلفل بخورید.

مصرف باقلای تازه ممکن است تولید مسمومیت و حساسیت شدید بکند که گاهی موجب مرگ می‌شود بنابراین باید در خوردن باقلای تازه و خام احتیاط کنید. معمولا اشخاصی که به باقلای تازه حساسیت دارند فاقد یک آنزیم مخصوص هستند.

   + معصومه ; ٢:٥۸ ‎ب.ظ ; ۱۳۸٩/۱۱/۱٢
comment نظرات ()